Taxisok is részt vehetnek az áruszállításban a vészhelyzet ideje alatt


A 115/2020 (IV.15) Kormányrendelet ideiglenesen, a vészhelyzet idejére lehetővé tette  taxisok részére hogy részt vegyenek az áruszállításbanAz erről szóló hivatalos közlemény ITT olvasható.

A Kormány 115/2020. (IV. 15.) Korm. rendelete a személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatóknak a veszélyhelyzet során a lakosság ellátásában való részvételéről

Már a rendelet címe is beszédes (végre…)  A rendelet 2020 április 16-án (azaz tegnap) lépett hatályba, és a vészhelyzet megszűnéséig marad hatályban.

A rendelet maga roppant rövid. És tömör. Széles körben teszi lehetővé a taxisok, taxitársaságok részvételét az áruk kiszállításában azzal, hogy e tevékenységük végzése során mentesíti őket a személyszállításra vonatkozó követelmények alól a veszélyhelyzet idejére, amikor azt rögzíti, hogy: 
személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatóknak a 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott szerződés alapján végzett tevékenységük során
o    a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendeletben, valamint
o   ha a  helyi önkormányzat a  közigazgatási területén rendeletében meghatározott feltételekhez kötötte a személytaxi-szolgáltatatást folytató vállalkozások működését, akkor az ilyen rendeletben foglalt előírásokat nem kell alkalmazni.

Ami a rendeletből nem derül ki, de továbbra is szabály: személy és áru egyszerre nem szállítható

A teljesség kedvéért illik visszakanyarodni a meghivatkozott 48/2020 (III.19.) Kormányrendeletre, annak is az 1§-ára, amely így szól:
1. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. ⇨ tehát a taxinak, taxitársaságnak szerződést kell kötnie azzal a kereskedelmi egységgel, akik részére az áruszállítást szeretné végezni. 

Szintén érdemes ennek a §-nak a további rendelkezéseit is megemlíteni, mert talán ezt sem ismerik sokan: 
Vészhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett
  • üzleten kívüli tevékenységet bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathat;
  • csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

A lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható, de a nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

A fentiek alapján 2020 április 16-tól a vészhelyzet végéig a taxisok, taxitársaságok (személygépkocsival közúti személyszállítást végzők) a fenti termékkört kínáló "üzletekkel" köthetnek szerződést és végezhetnek részükre áruszállítást.