Tudtad?! Online, akár otthonról is lekérhető tulajdoni lap! Van ilyen!!!!

Remélhetőleg egyre többen tudják már, hogy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az tudja használni a Földhivatal Online rendszerét, ahol bármikor, földhivatali sorban állás nélkül, 10 perc alatt, egy egyszerű bankkártyás fizetési tranzakcióval le tud kérni tulajdoni lapot. Teljes- és Szemle példányt is, Hiteleset és Nem hiteleset. Sőt,  Térképmásolat (nem hiteles) is lekérhető... 
Ebben az írásban egy kis segítséget próbálok adni ahhoz, miként is lehet könnyedén, otthonról lekérni egy tulajdoni lapot, ha pl. szeretnék meggyőződni arról hogy törlésre került-e a visszafizetett hitelemet biztosító jelzálogjog, az általam megörökölt ingatlan feletti tulajdonjogomat a benyújtott hagyatékátadó végzés alapján átvezették-e már, vagy épp arról szeretnénk meggyőződni, hogy megvásárolni kívánt ingatlan valóban annak a tulajdonában van-e, aki magát "eladónak" vallja... 


Mi kell hozzá? 
Internet kapcsolat és egy számítógép nem árt ha van! :) Amúgy meg 10 percnyi idő az életünkből! :)

Hogy csináljuk?
Becsüccsenünk a gép elé, beütjük, hogy www.foldhivatal.hu, aztán ha az oldal megjelenik, onnan szépen átnavigálunk egy kattintással (baloldali sáv teteje) a Földhivatal Online felületre. (Itt azonnal kéri a felület az Ügyfélkapus belépésünket.) Sikeres bejelentkezés után ez a látvány fogad minket:












A felület első használatakor a személyes adatokat meg kell adni. Később pedig érdemes a módosulásokat átvezetni.

A lekérdezéshez a „Szolgáltatások indítása” menüpont használandó, majd az „Ingatlan keresés”. Utóbbin belül lehetőségeink, amiket a rendszer felkínál:










Mindenképp javasolt helyrajzi szám alapján keresni – feltéve, hogy ismerjük – ugyanis előfordulhat, hogy bár "mindenki tudja" hogy az adott ingatlan az „Kifli utca 1.” alatt található, az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásbeli adatai szerint azonban nem ugyanezzel a közigazgatási címmel szerepel. Ekkor cím alapján eredménytelen lesz a keresés. (Pl. sarok épület és az ingatlan-nyilvántartásban pont a másik, a „Zsemle utca 1” cím alatt van felvéve, vagy új építésű utca a településen és még nincs felvezetve az ingatlan-nyilvántartás adatai közé, stb.)

Kitöltve az keresési felületet, megjelenik a "találatunk". Alatta pedig az alábbi lehetőségeket olvashatjuk:


A „díjmentes” megoldás bármennyire is csábító, valójában csak arra jó, hogy meggyőződjünk arról, hogy a keresett ingatlan létezik-e egyáltalán. Ha tényleg csak ez a cél, akkor használjuk bátran. Ezzel a lekérdezéssel az ingatlan-nyilvántartás szerinti „cím” és a tulajdoni lap I. része jelenik meg.  
Ha ennél több információra vágyunk, akkor válasszunk a többi lekérési lehetőségből, függően attól, hogy milyen adattartalomra vagyunk kíváncsiak (teljes/szemle), és milyen célra kell nekünk a tulajdoni lap (hiteles/nem hiteles). 

A kiválasztott szolgáltatás után a felület átvezet bennünket egy online fizetési felületre, ahol a megszokott módon tudjunk bankkártyánk segítségével a díjat megfizetni. Sikeres fizetést követően pedig máris előttünk van a tulajdoni lap (vagy térképmásolat). Mi történik ezután? Jó hír, hogy a rendszer tárolja a lekérésünket, és onnan utóbb vissza tudjuk keresni, ha szükséges. Kevésbé jó hír, hogy a lekért tulajdoni lapot le kell mentenünk magunknak ahhoz, hogy el tudjuk küldeni pl. e-mailben, a saját gépükön tároljuk, stb.)  Ahhoz, hogy az eredeti méretet is megtartsa, nekem az a megoldás vált be, hogy az oldalakat egyenként (jobb klikk, kép másolása) másolom be egymás után egy erre a célra megnyitott MS WORD dokumentumba. A technika csodáit nálam jobban ismerők biztos találtak már rá ennél könnyebb, és gyorsabb megoldást is, de nekem ez is megfelelt, így nem mentem ennek jobban utána. :)

Hamarosan jön a következő írás, ami magával a tulajdoni lappal fog foglalkozni. Mit jelent a teljes, és mit a szemle, milyen adattartalommal bír egyik és másik, mit tudhatunk meg egy tulajdoni lapról, stb. Coming soon.. :)